torstai 11. lokakuuta 2012

Negatiivisuuden kautta

Kirjoitin heinäkuussa erään onnistuneen juoksulenkin jälkeen miten tärkeää kaikessa tekemisessä on keskittyä nauttimaan matkasta eikä stressaamaan lopputuloksista. Tämä on tietenkin paljon helpompaa kirjoittaa kuin toteuttaa, mutta periaatteen toimivuutta on testattu sen jälkeen lukuisilla lenkeillä ja perheen lentomatkoilla sen jälkeen. Ja se toimii (ainakin silloin kun pystyy unohtamaan sen, että lenkin aikana sataa ja tulee ja että kotona olisi lämmintä ja kuivaa).

Olen pohtinut viime kuukausien aikana kyseistä korrelaatiota moneen kertaan. Miksi on niin vaikeaa unohtaa maali? Miksi päämäärä ei motivoi vaan tekee ainoastaan suorittamisesta vaikeampaa? Mihin kaikki perustuu?  Miksi parhaastakin lenkistä tulee puurtamista? Asiaan löytyi yksi selitys tänään Chris Jarretin artikkelista. Jarrett lainaa artikkelissaan New Yorkin yliopiston tekemää tutkimusta, jossa osoitetaan, että maalin/palkinnon odottaminen ja maalin/palkinnon visualistointi saa tekijän mielen laiskistumaan, olettamaan, että suurin osa työstä on tehty. Ja koska suurin osa työstä ei todellakaan ole ohi vaikka maali olisi jo mielessä, matka tuntuu harvinaisen pitkältä. Maaliin keskittyminen saa unohtamaan myös käytännön asiat, jotka pitäisi ottaa huomioon matkan varrella. Jarrett tiivistää asian hyvin:
"The positive imagery can be inspiring at first but it also tricks the mind into relaxing, as if the hard work is done. This means the more compelling the mental scene of success, the more likely it is that your energy will seep away."
Toisin sanoen maali/tavoitteet taka-alalle ja keskittymään matkaan. Matkankin aikana on kuitenkin keskityttävä johonkin, nollat taulussa harvoin saavutetaan mitään. Jos keskittymisen kohde ei ole maali, mikä se voisi olla? Jarrett tarjoaa asiaan yllättävän vaihtoehdon: Esteet, haasteet, negatiivisuuden. Keskittyminen matkan varrella mahdollisesti eteen tuleviin esteisiin jopa liioitellun negatiivisesti auttaa mieltä unohtamaan, että jossain on edes maali odottamassa. Seuraava ylämäki juoksussa, seuraava deadline projektissa ja niin edelleen. Esteiden ylitys ja voittaminen auttaa luomaan pieniä onnistumisen tunteitä, jotka ovat tärkeitä matkan tehdessä. 

Ja ennen kuin huomataan, maali on edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"On helppoa olla hiljaa ja valittaa. Todellista rohkeutta vaatii asiaan puuttuminen" Kommentoi.