keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Millä fiiliksellä tänä aamuna?

Eräs yritysjohtaja totesi minulle taannoin, että hyvät luvut tuottavat hyvää fiilistä työyhteisöön. Huonot luvut huonoa. Sen takia hänen mukaansa kaiken johtamisen ytimessä tulisi olla tulokseen pääseminen keinolla millä hyvänsä. Tärkein johtamisen väline oli tälle johtajalle Excel ja mitä väriä viimeinen rivi Excelissä näyttää.

Onkohan asia kuitenkaan ihan noin? Erään tuoreen tutkimuksen mukaan hyviin tuloksiin ei voi päästä ilman hyvää fiilistä/onnellisuutta. Tutkimuksesta on saatavilla lisätietoa täältä. Sen sijaan, että tuo johtaja keskittyisi piiskaamaan työntekijöitään parempiin tuloksiin jatkuvasti, pitäisikö hänen sen sijaan ensin pitää huoli, että kaikki tulevat hyvällä fiiliksellä töihin ja viihtyvät töissä? Pitäisikö hänen rakentaa strategia työhyvinvoinnin ympärille? Tuon tutkimuksen mukaan tulokset tulisivat kuntoon tämän jälkeen lähes itsestään.

Mitä tästä näkökulman muutoksesta seuraisi? Kaatuisiko maailman talous? Laskisiko bkt toistakymmentä prosenttia tänä vuonna? Vai olisiko kaikilla parempi olla? Olisiko jopa mahdollista, että maanantaiaamuna jollakulla olisi hymy kasvoilla töihin tullessa?

Myönnetään, fiilisten johtaminen vaatii rohkeutta ja itsevarmuutta johtajalta. Mutta varsinkin asiantuntijaorganisaatioissa ihmiset ovat tärkeimmät tuotannontekijät. Sen takia yritysten pitäisi antaa heidän hyvinvoinnilleen suurin painoarvo. Pitkällä tähtäimelle tuota kautta tulevat sekä johtajat itse että heidän alaisensa olemaan onnellisempia, terveempiä ja tulokset parempia.

2 kommenttia:

  1. Kovin tutulle kuulostaa tuo excel-mantra, valitettavasti...

    VastaaPoista
  2. Excelin taakse on helppo piiloutua. Se on turvallinen ja on aina oikeassa. Kumpa kaikkea vuosikin mitata numeroilla ja "liikennevaloilla".

    VastaaPoista

"On helppoa olla hiljaa ja valittaa. Todellista rohkeutta vaatii asiaan puuttuminen" Kommentoi.