tiistai 28. helmikuuta 2012

Pomotuksesta

Olenko se vain minä vai onko työhyvinvointi oikeasti näin paljon uutisissa? Ilta-Sanomat kertoi tänään uudesta tutkimuksesta pomojen vaikutuksesta terveyteen. Alkuperäiseen artikkeliin pääsee käsiksi esimerkiksi täältä. Sinänsä tutkimus ei ole yllättävä: hyvä pomo tarkoittaa hyvää fiilistä ja huono pomo huonoa fiilistä. Mitä huonompi fiilis, sitä huonommat tulokset ja sitä huonompi terveys. Kaikki töissä olleet tietävät tämän.

Mielenkiintoisempaa on lukea Ilta-Sanomien uutisen kommenttiosiota. Kommenteihin pääsee käsiksi täältä. Osa kirjoittajista on lienee trollaajia ja muita hassuttelijoita. Silti kommenttien ja käytännön esimerkkien määrä on käsittämätön. Haluan uskoa, että kukaan ei ole tahallaan huono pomo. Ongelman täytyy piillä jossain syvemmällä, yleisemmin suomalaisessa työkulttuurissa.

Suomen teollisuus rakennettiin 60- ja 70-luvulla vuorineuvosasenteella. Pamput käskivät ja muut tottelivat herraa. Tulokset olivat eittämättä hyviä. Mutta Suomi on muuttunut teollisuusyhteiskunnasta palvelu- ja asiantuntijayhteiskunnaksi, missä vanhat johtamistyylit eivät enää päde. Ns. natsajohtaminen saa aikaan vain turtuneisuutta, välinpitämättömyyttä ja jopa masennusta. "Näytä mulle nappi niin mä painan sitä vaikka koko päivän" totesi eräs kaverini sen jälkeen kuin oli saanut mikromikrotason ohjeet pomoltaan työhonsä. Kaverilla oli kuitenkin vankka kokemus työstään ja myös näkemys kuinka tehdä se parhaiten. Se vain ei kelvannut, koska pomon pitää aina päättää ja pomo haluaa tehdä oman tapansa mukaan. Jonkun pitäisi ravistella kaikkia Suomen pomoja ja kertoa miten valtavan suuri rooli heille on ihmisille ja kuinka natsajohtaminen ei vain toimi.

Lainatakseni Mikael Jungeria, Suomessa kuolee liikenteessä vuodessa noin 400 henkeä ja liikenteestä on lukemattomia lakeja. Samanaikaisesti noin 400 000 suomalaista on vuosittain sairaslomalla henkisten oireiden takia, jotka johtuvat huonosta johtamisesta. Monta johtamislakia on tällä hetkellä Suomessa?

P.S. Suomessa on tuhansia hyviä pomoja, vilpitön kiitos heille. Heidän takia allekirjoittanut jaksaa uskoa esimiestyön oikeasti tärkeään voimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"On helppoa olla hiljaa ja valittaa. Todellista rohkeutta vaatii asiaan puuttuminen" Kommentoi.