tiistai 1. toukokuuta 2012

Pieleen meni II - Vastarinta

Pari viikkoa sitten kirjoitin kuinka hyvätkin ideat jäävät monesti puolitiehen vesitetyn toteutuksen takia. Tarinan idea liittyi kompromissien tuskaan ja oli suurin piirtein seuraava:
"Tiivistettynä: Ideoiden toteuttamiseen liittyy aina epävarmuutta ja epävarmuuteen pelko epäonnistumisesta. Epäonnistumista pidetään synneistä suurimpana, minkä takia uutta pelätään kokeilla. Epäonnistumisen pelon takia ihmiset antavat periksi eivätkä puolusta ideoitaan."
Olen kirjoittamisen ohessa seurannut aktiivisesti muutamaa nettisivua ja yksi niistä on Behancen ylläpitämä 99% (suosittelen muuten seuraamaan aktiivisesti) ja vapun kunniaksi satuin löytämään sieltä loistavan Seth Godinin kirjoituksen. Godin käsittelee kirjoituksessaan samaa aihetta kuin allekirjoittanut, mutta hieman eri näkökulmasta:
"Here are a few questions I'd like to answer:
  1. Why is it so hard to brainstorm a good idea?
  2. Why do committees usually wreck a project?
  3. Is it true that the more people work on something, the longer it takes?
  4. Why are most products below average (and the rest... meh)?
  5. Why is it so difficult to ship on time?
  6. Why does time pressure and an urgent deadline allow you to get more done and sometimes (if you're lucky) improve the product itself?
The answer to all six is the same thing: The resistance"
Godinin näkemyksen mukaan ihmisten alitajuinen vastarinta uutta vastaan saa aikaan halun vesittää parhaimmatkin ideat. Tämä pätee myös ideoiden luojiin, jotka luovuttavat uusien ideoiden toteuttamisen suhteen myös oman vastarintansa takia. 
"The resistance leads people to make suggestions that slow you down, suggestions that water down your idea, suggestions that lead to compromises that lead to design death." 
"The resistance loves the status quo, because the status quo is safe, it's here, it's now, it's known, and it won't hurt us, not as much as the unknown future might hurt us."
Mitä enemmän asiaa miettii, sitä enemmän se käy järkeen. Ihmiset tietävät mitä heillä on tällä hetkellä. Vaikka henkilön/organisaation asiat olisivat huonostikin, ainakin he ovat tietoisia siitä. Kuka voi taata, että muutoksen jälkeen asiat eivät olisi vieläkin huonommin? Sama logiikka pätee niin kuntauudistuksissa kuin uuden kahvikoneen asennuksessa.

Tämän takia uusien ideoiden ja innovaatioiden toteuttaminen on niin vaikeaa: Ne pelottavat. Ja ne pelottavat niin toimitusjohtajia kuin assistentteja. Onneksi Godin osaa tarjota asiaan paremman ratkaisun kuin allekirjoittanut:
"So fight it.
Defeat the resistance.
Keep your team small. Smaller than that. No team at all if you can help it.
Ship often. Ship lousy stuff, but ship. Ship constantly.
Skip meetings. Often. Skip them with impunity. Ship"
Eli tärkeintä on tekeminen, rampan kalakattaminen. Jos uskot itseesi, älä anna minkään estää. Ja tämän kun uskaltaisi vielä toteutettaa oikeasti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"On helppoa olla hiljaa ja valittaa. Todellista rohkeutta vaatii asiaan puuttuminen" Kommentoi.