maanantai 12. maaliskuuta 2012

Ja nyt käsi sydämelle

Vaihdoin ensimmäisen kerran oikeasti työpaikkaa elokuussa 2010. Irtisanoutumista edelsi noin puolen vuoden pähkäily.

"Haenko uusia töitä?"
"Mitä mahdollisessa uudessa paikassa odottaa?"
"Onko asiat oikeasti täällä niin huonosti, että haluan lähteä jonnekin muualle?"
"Mitä edes haluan tehdä?"

Työpaikan vaihto pelotti. Se vei yöunet ja se toi elämään epävarmuutta. Samalla se oli työelämäni paras veto. Siitä puuttui kuitenkin tietty rakenne, jota olisin kaivannut. Se tuntui lähinnä hypyltä tuntemattomaan, minkä halusin tehdä vasta kun mikään muu ei auttanut.

Lääke tuntematonta vastaan löytyi oikeastaan vasta tänään, kun kaiken muun säätämisen ohessa löysin ehkä maailman parhaan työtyytyväisyyslomakkeen. Toisin kuin perinteiset työtyytyväisyyskyselyt, tämä lomake keskittyy työtyytyväisyyteen yksilötasolla ja on nopea täyttää:


Kyselyn täyttämiseen ei tarvita nettipohjaista kyselyä tai miljoonan euron konsultointipalveluita. Tärkein täyttökriteeri on oma rehellisyys. Täydellinen selitys lomakkeen täyttämiseen löytyy täältä, mutta pähkinänkuoressa, jos vastaat yli viiteen kysymykseen "kyllä", olet itsellesi oikeassa työpaikassa. Alle viisi "kyllä"-vastausta ja...no, tarkemmat ohjeet löytyvät aikaisemman linkin takaa (tuossa vaiheessa voi muuten myös käyttää miksi-tekniikkaa, miksi en viihdy työssäni?).

Tärkeintä lomakkeen täytössä ja tulosten tulkinnassa on rehellisyys. Katso peiliin edes kerran puolessa vuodessa ja mieti omalta kohdaltasi, onko tämä oikea työ minulle vai ei? Jos olet tyytyväinen nykyiseen työhösi, todella hieno asia! Mutta jos et ole, asialle on tehtävä jotain. Monen työpaikan vaihdon esteenä on pelko muutoksesta ja epävarmuus mitä tulevassa työpaikassa odottaa. Mutta jos et viihdy nykyisessä työssäsi, mitä menettettävää paikan vaihdossa voi olla?

Tärkeintä johtajuutta on itsensä johtaminen. Se on helppoa. Se vaatii vain rehellisyyttä itselleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"On helppoa olla hiljaa ja valittaa. Todellista rohkeutta vaatii asiaan puuttuminen" Kommentoi.