maanantai 19. maaliskuuta 2012

Kasvuyrityksiä ja silmäpusseja


Aloitin tämän blogin noin kuukausi sitten, koska en saanut öisin unta. Yö toisensa perään oli kääntyilyä, pohtimista ja asunnossa edestakaisin kävelyä. Syy unettomuuteen ei kuitenkaan ollut vastasyntynyt vauva tai stressi. 

Syy unettomuuteen oli innostus ja innostuksen aikaan saamat ideat, jotka tuntuivat syntyvän varsinkin öisin. Pääni oli täynnä (ainakin omasta mielestä) hyviä ideoita, joita tuntui tulevan oikealta ja vasemmalta. Tuloksena oli luonnollisesti reilusti univelkaa ja mahtavat silmäpussit. Vaivan ollessa parhaassa kukoistuksessaan, löysin Chris Guillebaun blogin. Hän tiivisti bloginsa aloituksen syyt seuraavasti:

"As for me, I started writing for three reasons:

1) I felt I had something important to say.

2) I wanted to transition from helping a few people on an individual basis to helping more people through a broader platform.

3) I wanted to sleep at night.

In the nine months before I began this project, I kept waking up at night with more ideas. If I didn’t write them down, I couldn’t get back to sleep. I learned a while back that when you wake up feeling excited about an idea and can’t shake it, there’s usually a reason for it. It’s a good idea to pay attention to what you’re being told by the universe."

Yllätys yllätys, samastuin varsinkin kohtiin 1 ja 3. Useimmat öiset pohdinnat tuntuivat järkeviltä vielä aamun koitteessa, työmatkalla ja jopa työpaikalla. Mutta koska suurin osa ihmisistä ei jaksa kuunnella tauotonta kiihkoilua työelämästä, johtamisesta ja innovaatioista, blogi on toiminut hyvänä tuuletuskanavana ajatusten tuulettamiseen. Unetkin ovat tulleet takaisin.

Kunnes viime viikonloppuna se iski taas. Perjantain ja lauantain välinen yö meni kääntyillessä. Hesari tuli neljältä ja naapurit palasivat baarista puoli tuntia myöhemmin. Unettomuuden syynä ei vieläkään ollut stressi tai (kuten monet voisivat olettaa) huoli tekstien laadusta. Unettomuuden syy oli kasvuyritykset. 

Olen viimeisen parin vuoden aikana päässyt tapaamaan useampaakin kasvuyritystä ja ainakin vieraille annettu kuva yrityksistä on ollut mairitteleva. Yritykset sijaitsevat hyvällä paikalla, toimistot ovat kaikkea muuta kuin ankeita avokonttoreita, sohvia tuntuu olevan kaikkialla ja jääkaapissa on aina kylmää olutta. Mikä parasta, työntekijät tuntuvat olevan intoa pinkeinä töistään ja silmistä loistaa todellinen intohimo työtä kohtaan. Työtä tuntuu kaikilla olevan paljon, mutta kaikilla on myös täydellinen vapaus työssään.

Unettomuuden sai aikaan liikeidea ja sen synnyttämä ajatus omasta (kasvu)yrityksestä. Asiaa ei auttanut, että löysin keskellä yötä artikkeleita, jotka ylistivät yrittäjyyttä ja kasvuyrityksiä. Noin kello puoli kuusi näin jo itseni aitona hipsterinä istumassa omassa yrityksessäni, jonka pieni toimisto on Vattuniemessä. Toimistossa on kaikkialla sohvia, tietenkin X-Box, pieni keittiö (ja jääkaappi olutta varten), suihku (juoksulenkkejä varten), näkymä merelle, Tivolin radio ja Genelecin kaiuttimet ja tietokoneena luonnollisesti MacBook Pro. Työt tehdään siellä tai sitten jossain päin keskustaa kahvilassa.

Uni tuli noin klo 6 ja herätys klo 7:00. Liikeidean todellinen testi oli aamun tunnit kahvikupin ääressä. Aloin listaamaan plussia ja miinuksia:

Plussat:
1) Täydellinen vapaus
2) Yrityksen ilmapiiri on taatusti itselle sopiva
3) Kaikki mitä yritys saa aikaan tulee omaan taskuun
4) Kaikki ideat menevät läpi
5) Kaikki asiat saa toteuttaa silloin kuin siltä tuntuu
6) Oikeasti hyvä liikeidea

Miinukset:

1) Mistä rahat? Kaksi lasta ja asuntolaina tarkoittavat tarvetta tasaiselle tulovirralle
2) Mistä työyhteisö? Mökkihulluuden uhka on akuutti
3) Mistä (maksavat) asiakkaat?
4) Mistä nettisivut, sähköposti jne jne?
5) Kuka maksaa lounassetelit, päivärahat ja taksimatkat?
6) Mitä, jos mistään ei tule mitään? Saako sillan alla asua?

Toisin kuin aikaisemmin, tähän valvomisen aiheeseen ei tule ratkaisua blogi perustamalla. Edessä on todennäköisesti vielä monta unetonta yötä. Onneksi nykyisessä työssäkin toteutuu suurin osa yllämainituista plussista. 

Kello 8:30 löysin seuraavan lainauksen Twitteristä 99%:n tililtä:

"Whatever you can do, or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it. Begin it now." - Goethe

Kello 8:40 suljin koneen siltä päivältä ja lähdin ulos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"On helppoa olla hiljaa ja valittaa. Todellista rohkeutta vaatii asiaan puuttuminen" Kommentoi.